Blog | Een wereld te winnen

25 september 2018

Goed nieuws van afgelopen zomer: de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet dat ziekenhuizen het steeds beter gaan doen op het gebied van infectiepreventie. Van 55% ‘goed’ of ‘voldoende’ in 2013 naar 70% in 2017: de opgaande lijn is duidelijk. Toch constateert de IGJ in de derde ronde van het Toetsingskader Infectiepreventie (TIP3) dat er nog genoeg te verbeteren valt. Eén van de onderwerpen die met naam en toenaam worden genoemd: de schoonmaak. En dan komen schoonmaakbedrijven in beeld.

Dat die schoonmaak er expliciet wordt uitgelicht, verbaast mij niet eens zozeer. Infectiepreventie wordt gekoppeld aan reinheid en schoonbeleving. En als er een incident of uitbraak is wordt er vaak als eerste naar de schoonmaak gewezen. Kenners en specialisten weten dat de bron van verspreiding meestal een andere oorzaak heeft.

Daarentegen valt er in het schoonmaakonderhoud van ‘cure’ en ‘care’ nog een wereld te winnen. Het is niet voor niets dat we als Gom er een gespecialiseerde businessunit voor hebben, Gom Zorg. Met die businessunit werken we - manager, objectleider of schoonmaakmedewerker - 100% voor de zorg. De wensen van ziekenhuizen of verpleeghuizen zijn zó specifiek, dat een schoonmaakmedewerker die kennis en ervaring gewoon nodig heeft om zijn of haar werk goed te doen.

Binnen Gom Zorg hebben we een eigen expertisecentrum opgetuigd: het Kenniscentrum Infectiepreventie, kortweg KIP. Ook dat heeft weer met die sectorspecialisatie te maken. Want je kunt mensen pas écht specialist noemen als ze het ook daadwerkelijk zijn. Het KIP traint daarom al onze medewerkers, van de werkvloer tot aan de dagelijkse objectleiding toe. Wat zijn de do’s en don’ts in hygiëne? Maar ook: hoe handel je adequaat bij een uitbraak zoals het NORO-virus, bij een MRSA of VRE-bacterie? Daarmee zijn onze mensen in de praktijk goed opgeleid en overal op voorbereid.

Ook innovatie in middelen helpt ons de reinheid te verhogen en om meer grip te krijgen op de verspreiding van infecties. Het klinkt gek, maar daarvoor werken we sinds kort met... bacteriën. Goedaardige bacteriën welteverstaan, zogenaamde probiotica. Probiotica helpt mee een biofilm of vuil af te breken, waarmee de omgeving minder aantrekkelijk wordt voor foute micro-organismen. Met die middelen slagen we erin om ruimtes met hardnekkige vervuiling grondig schoon te maken, zoals de sanitaire ruimtes. Een praktijkcasus bij een ziekenhuis van Gom Zorg heeft al revolutionaire resultaten opgeleverd. Op de eerstvolgende Zorgdag, 29 november, presenteren we trouwens de uitkomsten - reserveer alvast die datum.

Schoonmaak als een ‘boosdoener’ in ziekenhuizen klinkt mij daarom iets te ongenuanceerd in de oren, zonder de bijbehorende toelichting. Want juist het schoonmaakproces kun je goed monitoren. Incidentele fouten daargelaten (het blijft mensenwerk, en mensen maken nu eenmaal fouten) ben je met het goed volgen van procedures en protocollen al een heel eind. We trekken daarin altijd samen op met onze partners. Goed en frequent contact met de afdeling infectiepreventie is evident voor het gezamenlijke succes. Als het IGJ in 2019 weer een rondje langs de velden maakt, hoop ik van harte dat we wéér een sprong met onze partners hebben gemaakt in de preventie van infecties!

Geoffrey Nouws
senior accountmanager Gom Zorg