Coronavirus: hoe gaat Gom hier mee om?

5 februari 2020

Op 30 januari heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van het coronavirus in China uitgeroepen tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid. Nederland is goed voorbereid op deze nieuwe fase. Het is mogelijk dat het virus in Nederland bij een persoon aangetoond wordt. Waarschijnlijk zal het dan gaan om iemand die recent in de regio Wuhan is geweest. Of het gaat om iemand die contact heeft gehad met iemand die besmet was met het nieuwe coronavirus.

De WHO en Chinese overheid brengen de situatie van dag tot dag in kaart. Nederlandse infectieziekteartsen worden door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geïnformeerd over de laatste stand van zaken en de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus. De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) heeft de huisartsen geïnformeerd over de maatregelen en handelswijze die huisartsen moeten uitvoeren. De komende tijd zal er meer duidelijk worden over de besmettelijkheid.
 
Op dit moment is nog geen sprake van een verhoogd besmettingsrisico in Nederland. Gom neemt op dit moment, in overleg met de officiële instanties, nog geen preventieve maatregelen. Onze specialisten binnen Gom staan in direct contact met en volgen de berichtgeving van de officiële instanties.
 
De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. 

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Voor meer informatie kun je terecht op: https://www.rivm.nl/coronavirus/nieuw-coronavirus-in-China/vragen-antwoorden. Deze officiële website wordt dagelijks up-to-date gehouden. Voor urgente vragen kun je terecht bij ons Kenniscentrum Infectie Preventie via KIP@gom.nl.